1965 / 1966 Marquis 4X12

Volgens vriend, zanger/bassist Willem Schoone, die in de wilde jaren zestig in mijn vaders band zong en basgitaar speelde, werd deze 'Marquis 4X12' van Duitse makelij gebruikt als monitor voor mijn vader's piano. Begin jaren 70 is deze massieve berkenhouten kast belandt bij vriend/roadie Cees Schone. Toen ik rond 1990 begon met gitaarspelen over een 1965 Selmer (elders op deze pagina) en later een Marshall JCM900 100 watt kocht, haalde ik de Marquis op. Er zat toen een kwartet Philips AD 5200 M Philips speakers in, die de roerige jaren zestig nauwelijks  hadden overleefd. Het werd mijn allereerste speakerkabinet waar ik op 10 december 1992 mijn allereerste live-optreden op speelde. Eind jaren negentig leende ik em uit aan vriend/mentor/zanger/gitarist Reniet Vrieze ('The Pilgrims'), die de Marquis live gebruikte. Rond 2007, toen ik reeds jaren op andere spullen speelde, met name Vox AC30's, heb ik de Marquis verkocht... Echter toen ik in september 2017 met de RHB aan de '25 tour' begon en tevens enkele optredens deed met mijn eerste band 'Blues on the Road', dacht ik nog aan de Marquis en hoe stom ik was geweest em ooit verkocht te hebben. Toeval of niet; begin december 2017 verscheen de Marquis op Marktplaats. Ik herkende em aan de gaten en kocht em direct. Om nostalgische redenen? Vast wel... Echter, begin 2020 besloot ik de Marquis eens nader onder de loep te nemen. Tot mijn grote verbazing en verrassing klinkt deze ruggenbreker geweldig. Tegenwoordig zitten er vier Celestion G12M 25 watt UK Celestion Greenbacks uit begin jaren negentig in.