Ruben Hoeke - Biografie

Biografie


‘Een grote mix van vette Rock, Soul, Pop, zompige Boogie en stampende Rhythm & Blues!’

1990: Op veertienjarige leeftijd begint Ruben Hoeke met gitaarspelen. Zijn droomwens ooit het Nederlands voetbalelftal te versterken vervliegt als hij per toeval geconfronteerd wordt met de Guns N’ Roses klassieker ‘Sweet child o’ Mine’. Betoverd door de melodie besluit hij direct zijn voetbal om te ruilen voor een akoestische gitaar. Tegenwoordig kun je hem plaatsen in het rijtje muzikanten die de Nederblues en Rock naar een hoger niveau hebben getild. Sinds zijn eerste optreden in 1992 tourt hij onafgebroken door Nederland en speelde op podia in Denemarken, Duitsland, België, Estland, USA, Ierland, Luxemburg en Curaçao.

Geïnspireerd door de lp's ‘Cricklewood Green’ van Ten Years After en ‘A Hard Road’ van John Mayall richt Ruben in 1992 de band 'Blues on the Road' op. Met een gemiddelde leeftijd van veertien jaar zijn ze op dat moment Nederlands jongste bluesband. Eind 1994 stapt Ruben over naar de band van rock & roll pianist Henk Pepping en vindt hij in The Pilgrims-zanger Reniet Vrieze een leermeester op het gebied van de popmuziek.

In de herfst van 1996 vertrekt Ruben voor zes weken naar Chicago en het diepe Zuiden van Amerika om te proeven waar 'De Blues' vandaan komt. Daar speelt hij o.a. met ‘The daughter of the Blues’, Shirley King. Terug in Nederland richt hij 'The Hurricane Bluesband en 'Stonefreak' (betonrock) op. Tevens is hij zo nu en dan te gast in de band van zijn vader, pianist Rob Hoeke. Naast het live-spelen presenteert hij van 1998 tot 2002 samen met pianist Gerbren Deves het radioprogramma ‘Live & Puur’ waarvoor ze o.a. BB King, Johnny Winter, Buddy Guy, Jools Holland, Randy Newman, Walter Trout, John Mayall, Son Seals en Sam Brown interviewen.

2000: Samen met The Scene-drummer Jeroen Booy richt hij de band 'Skelter' op. 2001-2003: Ruben speelt met de 80's ska/pop band Roberto Jacketti & the Scooters op diverse binnen- en buitenlandse podia, driemaal in de Amsterdamse Heineken Music Hall en een week in Ahoy tijdens ‘De Vrienden van Amstel LIVE’. Skelter verzorgt voorprogramma’s van o.a. De Dijk en Bløf en brengt in eigen beheer de cd ‘SKELTER’ uit die door zowel pers als publiek vol lof wordt ontvangen. Tevens werkt Ruben aan het album ‘Freedom Road’ van een nieuw project genaamd JURA.

In juni 2003 treedt Ruben toe tot de band van zanger Thé Lau waarmee hij de komende jaren door Nederland en België zal touren. 2004: Ruben richt zijn eigen 'Ruben Hoeke Band' op en start een nieuw project aan de hand van in Amerika gevonden akkoordsymbolen van Kenneth Harder. Begin 2005 volgt met Thé Lau een tour langs de Nederlandse theaterpodia en speelt hij met Roberto Jacketti op Curaçao. Op 05-05-'05 vliegt Ruben met de band van Thé Lau, middels een helikopter van defensie, naar vier 5 Mei bevrijdingsfestivals. In de zomer brengt de pop-rock band Kenneth Harder het wereldwijd verkrijgbare debuutalbum ‘I’ uit. Eind 2005 maakt de Ruben Hoeke Band opnames voor platenmaatschappij Munich Records.

2006-2007: ‘SUGAR’, het debuutalbum van de 'RHB' wordt op 13 maart uitgegeven in Nederland, België en Duitsland. Op dit bijzondere album verlenen o.a. Jan Akkerman, Kaz Lux, Tineke Schoemaker, Boris van der Lek, David Hollestelle, Wouter Planteijdt en Thé Lau hun medewerking. De presentatie in De Kade te Zaandam vestigt een bezoekersrecord. SUGAR wordt ‘Tour de France cd’ en wordt veelvuldig gedraaid op o.a. Radio 1 en 2. Naast (radio)optredens speelt de band in Ierland. 2007: De RHB verzorgt optredens in Denemarken, Duitsland en België. SUGAR wordt de best verkochte Nederlandse R&B cd van 2007. 

2008-2009: Ruben wordt door Nederlandse collega-muzikanten onderscheiden met een ‘Duiveltje’ als ‘Nederlandse Beste Gitarist’. Tevens ontvangt hij een officiële Gemeentelijke oorkonde wegens zijn ‘Grote bekwaamheid als gitarist’. 2009: Ruben ontwerpt i.s.m. Lowland Guitars zijn eerste signature gitaar. In augustus speelt hij met Jan Akkerman en Gary Moore in een uitverkochte Heineken Music Hall Amsterdam. 2010-2011: In maart 2010 verschijnt de tweede RHB cd ‘COEXIST’ en bezet Ruben de 2e plaats in de ‘Beste Bluesrock Gitarist Benelux 2010'. Hij schrijft maandelijks columns voor het Nederlandse vakblad ‘Gitaar Plus’ en in oktober verschijnt zijn eerste signature pedaal: De RH Boost-Drive. Rond de zomer van 2011 wordt een samenwerking met gitarist Mick Taylor vroegtijdig afgeblazen wanneer Taylor verzocht wordt zich opnieuw bij The Rolling Stones te voegen.

2012-2014: In juni 2012 ontmoet Ruben degene waardoor hij gitaar is gaan spelen; Slash. Deze bijzondere ontmoeting tekent hij op voor het blad ‘Music Maker’. De RHB tourt in Estland en presenteert eind maart 2013 het nieuwe ‘LOADED’ album in een uitverkocht Paradiso, Amsterdam. Begin 2014, twaalf jaar na dato, krijgt JURA een vervolg. In maart wordt Ruben door lezers van het toonaangevende blad ‘De Gitarist’ met grote overmacht gekozen als ‘Beste Blues en Rock Gitarist Benelux’.
2015: In april wordt Ruben onderscheiden met een ‘Dutch Blues Award’ en verschijnt van JURA het album ‘River Songs’. Begin november ontvangt Ruben het eerste prototype van de 'Ruben Hoeke Model' gitaar die gebouwd wordt door Radix in Jakarta, Indonesië. In 2015 wijzigt de samenstelling van de RHB en wordt de band, naast Ruben en bassist Paul Brandsen gevormd door zijn drummende broer Eric Hoeke en zanger Lucas Pruim.

2016-2018: In april 2016 begint de vernieuwde RHB met de opnames van het vierde album. In de zomer wordt Ruben gevraagd de komende jaren op tournee te gaan met de Amerikaanse zangeres Beth Hart. Na een twijfelperiode kiest hij voor zijn eigen thuis en muziek. Het nieuwe RHB-album ‘Sonic Revolver’ wordt op 23 september in Europa uitgebracht en wordt algemeen beschouwd als ‘een van de beste albums van 2016’. Van eind 2016 t/m januari 2017 gaat Ruben op tournee met gitarist Jan Akkerman. In de zomer van 2017 spelen Eric en Ruben nieuw materiaal in van hun vader, Rob. Eind 2017 viert Ruben met de RHB zijn 25-jarig podiumjubileum middels een uitgebreide tour. Begin december 2017 verschijnt het nieuwe 'Hoeke - Legacy' album en tourt Ruben met de 'Knight of the Guitar' door het land.

2018: Tijdens de '25 tour' neemt de RHB een dubbel-live cd op ('25 LIVE') die in juni verschijnt. Diverse media omschrijven Ruben Hoeke als een ‘stergitarist van wereldklasse' en 'een van de grootste eigentijdse Nederlandse gitaristen’. Met zeer lovende recensies op zak trekt de RHB in 2018 weer ten strijde met ‘een grote mix van vette Rock, Soul, Pop, zompige Boogie en stampende Rhythm & Blues!’